tirsdag den 4. marts 2008

Mandag d. 3. marts

Mandag var vi på besøg på Nordic Volcano Centre, hvor vi hørte et meget interessant foredrag med vulkaneksperten Erik Sturkell.


Han fortalte om hvordan Island i sin tid blev dannet, samt hvordan det stadig ulmer i undergrunden. Tværs gennem Island går skellet mellem den Nord amerikanske plade og den eurasiske plade. Disse to kontinental plader flytter sig fra hinanden med ca. 1 cm om året. Dette skaber naturligvis nogle forskydninger i undergrunden. Han fortalte om hvordan de registerer disse ændringer. Lige fra den gamle ”Leveling” hvor man går du og sætter to pinde i jorden, over ”volumetric train” hvor et rør med olie bliver boret ned i undergrunden (hvis der er press på røret stiger olien og falder hvis presset bliver mindre). Og til sidst til de nyeste med GPS målinger forskellige steder på overfladen der måler hvor højt punktet er. Satellit målinger er også blevet taget i brug. På det seneste har forskerne fået opbygget et hele net af GPS positioner strøet ud over Island (ISNET). Alle målingerne fra samtlige positioner har man sat ind på et kort og opdaget, at den Nord amerikanske plade ligger forholdsvis stille, mens den Europæiske bevæger sig væk. Ud af dette har de endvidere fundet ud af, at Reykjavik falder med 3 mm om året, andre steder på Island stiger landskabet til gengæld med helt op til 4-5 cm pr år (i nærheden af vulkanerne). Hele området omkring vulkanen Hekla er steget meget de seneste ti år, og er ved at være oppe i det niveau som det var i sidste der var udbrud. Så han gættede på, at det snart kommer endnu et udbrud.

Efter det fremragende foredrag gik vi over i Nordens hus. Nordens hun blev bygget for 40 år siden og er tegnet af den finske arkitekt Alvarto Alto. Tilbage i 60’erne var Island på randen til at blive en stat i USA - sådan lidt groft sagt. Amerikanerne havde i hvert fald en base på Island. I det Nordiske Råd blev man enige om at bygge Nordens hus, så man bedre kunne tydeliggøre Island tilhørs forhold og forhistorie. Da huset i sin tid blev bygget var restauranten i huset en blandt to i Reykjavik, så det var et meget besøgt sted. Nu er der jo kommet en del mere konkurrence... Vi spiste frokost i Nordens hus og tog efterfølgende på en guidet tur gennem Reykjavik.

Her så vi mange spændende ting, blandt andet Perlen – seks store varmt vands beholdere på en bakketop med en glaskuppel i mellem. Vandet blev pumpet op i beholderne fra varme kilder og derfra siver det ud til borgerne – genialt! På stedet kunne man komme op i glaskuplen og ud på en terrasse og se ud over hele Reykjavik. Da vi havde formidabelt vejr kunne vi se enormt langt. Ellers kan nævnes diverse kirker, en fake geyser, havnen (forskel på høj- og lavvande er 3,8 m!), altinget og stedet hvor Gobatjov og Reagan mødtes i sin tid og diskuterede murens fald… Se i øvrigt vores billed album til venstre i menuen!

I aften skal vi på fiskerestaurant

Ingen kommentarer: